dijous, 25 de novembre del 2010

EL GUEPARD

Pel·lícula del director italià Luchino Visconti, basada en la novel·la de G. de Lampedusa. Narra les vivències del príncep sicilià Fabrizio Corbera di Salina i de la seva família, en el moment del desembarcament de Garibaldi a Sicília (procés d'unitat italiana, revolució liberal-burgesa). El príncep era un gran terratenint i senyor de la localitat de Donnafugata on s'ubicava el seu castell que ara funcionava com a residència d'estiu. Davant les noves circumstàncies i conscient de la nova situació va procurar adaptar-se, sense perdre les seves prerrogatives, costums i riquesa, acceptant la unió de la vella aristocràcia amb la nova burgesia. Així, el seu nebot Tancredi va fer costat als partidaris del rei de Piamont Vittorio Emmanuele -futur rei d'Itàlia- per allunyar el fantasma d'una república que proposava Mazzini. I va acceptar el casament de Fabrizio amb Concetta, la filla del nou batle de Donnafugata, burgès d'origen humil.
La pel·lícula va rebre la Palma d'Or al Festival de Cannes de 1962 i va contar amb un repartiment "de luxe": Bart Lancaster (Don Fabrizio), Alan Deloin (Tancredi), Claudia Cardinale (Concetta)...
Es tracta d'un magnífic fresc de la situació de canvi polític i social viscut a la societat siciliana a les dècades centrals del segle XIX... des de la perspectiva de la noblesa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada