dimarts, 8 de febrer del 2011

SENDERS DE GLÒRIA

Senders de Glòria (Paths of glory) és una pel·licula d'Staley Kubrick estrenada en 1957 i realitzada en blanc i negre. Hem vist i comentat altres pelis d'aquest genial i polèmic director britànic durant aquest curs com ara Barry Lindon, però es recordat per pel·lícules com La taronja mecànica o 2oo1, una odisea de l'espai.
La peli que ens ocupa ara es desenvolupa durant la Primera Guerra Mundial. Concretament en 1916 (fase de trinxeres) i en França (front occidental). Narra un episodi de base real ocorregut a l'exèrcit francès. El general Mireau ordena atacar una posició alemanya sabent que és una acció suicida, amb molt poques possiblitats d'éxit i amb absolut menyspreu per la vida dels seus soldats (volia un éxit militar que el dugués una nova medalla). Efectivament, l'atac és un fracàs i es produeixen nombroses baixes. Així, el general acusa als seus homes de covardia i promou la celebració de Consells de guerra a tres soldats triats a l'atzar (un de cada batalló) que, al final són declarats culpables i executats, com a càstig exemplar. Al front del regiment es troba el coronel Dax (Kirk Douglas) que fa d'oponent al general Mireau (intenta persuadir-lo de no fer l'atac, hi participa amb els seus homes i en declara la retirada, fa d'advocat defensor durant el consell de guerra, etc.) i presenta la cara bona i raonable de l'exèrcit francès, però que no pot fer res dins una estructura jeràrquica i sotmesa al principi d'obediència al superior.
I és que Senders de Glòria és, més que una pel·lícula antibèlica, una pel·lícula antimilitarista, que qüestiona valors i conceptes com patriotisme, valentia, honor, obediència, enemic... I de fet va tenir moltes dificultats d'estrena en Europa on va ser prohibida durant molt d'anys a França, Bèlgica i Suissa.
A més d'això, ens interessa per a les nostres classes veure com es desenvolupa la vida en les trinxeres (en contrast a com vivia l'Alt Comandament) i les dificultats que suposava avançar posicions. No hem d'oblidar que aquesta fase va durar prop de tres anys i que és quan es produiren la major part de les baixes de la guerra.
Presentam els fragments visualitzats a classe procedents de Youtube, però recomanam la visualització sencera de la pel·lícula.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada