divendres, 28 d’octubre del 2011

SAMBRE I LA REVOLUCIÓ DE 1848

SAMBRE és el nom d'una novel·la gràfica en sis volums (de moment) realitzada pel  pel dibuixant belga Yslaire. En alguns volums reb la col·laboració d'altres dibuixants oguionistes com Balac. Està editada per Glènat edicions
 (http://edicionesglenat.es/catalogo/comic/biblioteca-grafica/sambre/1)
Narra la història de la familia Sambre, i particularment de Bernard Sambre i de la seva "amant" Julie, femme fatale d'ulls vermells, que segons el pare de Bernard, Hugo Sambre,pertany a una raça maleïda que només porta desgràcies a la seva família.  Tot això, durant el regnat de Lluís Felip d'Orleans i la revolució de 1848. El guió narra una epopeia romàntica amb una precisa definició precisa dels personatges en contextos socials variats però amb el rerafons del canvi polític revolucionari. Recorreix sovint alsflashback per aclarir aspectes del passat d'altres membres de la família.
Els dibuixos són espectaculars, particularment a partir del tercer volum, amb nombrosos plànols, angulacions, contrallums, jocs de llums i ombres, perspectives en interiors i exteriors, i amb tintes càlides (amb predomni de vermell i marrò). La figuració es precisa, menys naturalista amb els personatges que amb els espais,  i sinuosa. Exhuberant, quasi pornogràfica, en el tractament del cos femení.S'aprecien també moltes referències al mestre del romanticisme francés Delacroix (de qui s'acaba d'inaugurar una important exposició al Caixafòrum de Madrid.(http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforummadrid/eugenedelacroix_es.html)

Sens dubte, és una forma atractiva per acostar-se a l'estudi d'aquest periode.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada