dilluns, 24 de novembre del 2014

EL VUIT A LA SEU. SORTIDA DIDÀCTICA

El passat dimarts 11 de novembre, festivitat de Sant Martí, els alumnes de 2n de batxillerat d’Història de l’Art i d’Història de la música i els seus professors, vàrem visitar la Seu de Mallorca. Aquest dia es produïa el famós VUIT,  la figura del número 8 que apareix sobre la façana interior de ponent al projectar-se la rosassa oriental just de sota de la rosassa occidental. Aquest fenomen només succeeix dues vegades a l’any: el  2 de febrer (02.02), festivitat de la Mare de Déu del Candeler (les Candeles),  i l’11 de novembre (11.11), Sant Martí.

La simbologia de l’assumpte  fa referència, possiblement, a una  tradició jueva -després cristiana-  sobre la purificació que feien les dones d’Israel als 40 dies de néixer els seus fills; com que es presentaven al temple mare i fill, 80 idò. Mentre que per a la tradició cristiana suposava el tancament del cicle de Nadal.  N’hi ha que diu, que el número 8 te que veure amb el que deien alguns autors cristians com “octava dies”, és a dir un dia més als set de la setmana, al qual s’investia d’una categoria de” més enllà de tot temps”... o que en realitat és el signe de l'infinit, és a dir l’eternitat.


Però és que aquest efecte de la llum suposa poder calcular amb relativa facilitat les coordenades de la Seu. En el moment en que els centres dels de les dues rosasses s’alineen verticalment els raigs solars marquen l’orientació Est-Oest de la nau. Si es mira l’hora exacta d’aquest moment es tracta de calcular l’azimut d’orientació solar i el punt geogràfic, a partir de la informació d’alguns programes que es troben a internet. I s’aconsegueix amb gran precisió: 39,567ºN-2,633ºE.


Independentment de simbolismes i de càlculs matemàtics, l’espectacle va ser fantàstic, digne de veure’l in situ,  i va congregar a nombrós públic a la Seu. Tot i que en alguns moments els niguls varen tapar els raigs solars i vàrem perdre la rosassa, aquesta va tornar a aparèixer en el moment clau per alegria de la concurrència, que fins i tot,  va aplaudir.


Nosaltres varen acabar la visita explicant l’art gòtic a Ciutat, partint de la Seu i arribant fins a la Llonja.



Fonts:
-Ruiz Aguilera, D i Pol Llompart, JP: Els efectes de la llum solar a la Seu de Mallorca. http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000108%5C00000097.pdf

-http://unaarjoneraenmallorca.com/2014/02/02/el-espectaculo-del-vuit-en-la-catedral-de-palma-de-mallorca/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada