dimarts, 16 de gener del 2018

WILLIAM MORRIS I COMPANYIA: EL MOVIMENT ARTS & CRAFTS A GRAN BRETANYA I

Aquest és el títol d'una magnífica exposició que la Fundación Juan March i el Museu Nacional d'Art de Catalunya han organitzat en torn a la figura de William Morris i el Moviment Arts & Crafts. L'exposició es pot veure a la seu de la Fundacion March a Madrid fins el 21.01.2018 i al Museu català del 22.02.2018 fins el 21.05.2018. 



La exposició contextualitza adequadament la figura de Morris i del moviment Arts & Crafts, presenta una mostra força completa d'obres de Morris i dels seus col·laboradors en les diferents branques artístiques que varen treballar i a continuació una mostra ampla i selecta de seguidores del moviment Arts & Crafts no només a la Gran Bretanya sinó també a diversos indrets del món (d’Àustria al EEUU). 



Però l'exposició no és destacable únicament per la qualitat i el nombre de les obres exposades procedents de nombroses col·leccions i museus que ja suposa un esforç ingent donada la dispersió dels materials, sinó que cal destacar la clara vocació didàctica del muntatge. En aquest sentit, els diferents vídeos explicatius de cada tècnica artística (impressió en paper per a publicacions o per fer papers pintats d'ús decoratiu, impressió en tela, fabricació de vitralls, etc.) fets per aquesta exposició, són un exemple magnífic. 



És veritat que es podrien haver tocat més aspectes de la seva figura (o en més profunditat, com per exemple la seva vesant literària o el seu compromís polític) i que la part de l’exposició relativa al Moviment Arts & Crafts sembla més dispersa i desestructurada que la resta de l’exposició, però això no desmereix en absolut el conjunt de l’exposició.



Crec recordar que fa més de trenta anys no s’organitza, al manco a Madrid (MOPU oct-nov. 1984), una exposició sobre aquesta figura polifacètica i revolucionaria i sobre el moviment en defensa dels oficis artesans que ell va generar, en la seva lluita per produir en llibertat coses belles i útils. En temps de dissolució de l’esquerra, distopies, globalització, pensament únic, trending topics i dissenys efímers no va malament tornar a veure, tornar a considerar, tot això.

Però, qui va ser en William Morris? Que era el Moviment Arts & Crafts?

dijous, 11 de gener del 2018

ACTIVITAT 1. GRÈCIA TEATRE I MÀSCARA


 La primera activitat practica realitzada a l’assignatura de Fonaments de l'Art I del curs 2017-2018, al marge de comentaris d'obres d'art , ha estat vinculada al tema de Grècia i relacionada amb el teatre. i I ha consistit en l'elaboració d'una màscara. Com ja havien posar en pràctica altres cursos,varem
aprendre a realitzar una màscara a partir de una plantilla de cartolina que els alumnes havien de fotocopiar, retallar, doblegar, aferrar i finalment caracteritzar.










Naturalment un dels objectius era relacionar la seva màscara amb el teatre grec (tragèdia i comèdia), però també va servir per ampliar l’espectre i relacionar-la amb altres formes teatrals o para-teatrals més modernes; i a partir d’aquí, esbrinar l’ús de la màscara amb l’entrenament dels actors i les seves possibles formes d’interpretació. Per això, durant la realització varem projectar vídeos que exemplificaven el treball de màscares per part de grups de teatre contemporari, tant en la fase d'entrenament actoral (Escola de Lecoc, per exemple) com de reprensentació (Familie Flöz)



 Es va facilitar als alumnes la plantilla via en pdf via digital o en model imprès i es va recomanar impressió en cartolina, però un important grup d'alumnes va fer la impressió en paper i després varen haver d’afegir-ne un altre paper o cartró perquè tingués més consistència. Els alumnes  a més, havien de dur tisores, coa d’aferrar i els materials adients per “decorar” la seva màscara. Varen calcular unes tres sessions per encetar la feina (tallar, aferrar, decorar) que varen quedar una mica justes, sobretot perquè el primer dia nombrosos alunmnes d'un dels grups no va dur el material, amb la qual cosa es va haver d'afegir una quarta sessió.


Els principals problemes trobats varen estar relacionats amb la forma de gestionar i aprofitar el temps, dur els materials al seu temps i el procés de muntar les diferents peces que composaven la màscara. Però els resultats varen ser força interessants i en alguns casos originals, particularment en el grup d'arts plàstiques.


Aquests aspectes, juntament amb la qualitat tècnica, la creativitat i el resultat estètic varen configurar els criteris d’avaluació.

En acabar la feina varem fer fotos de les màscares posades tant a nivell individual (on els alumnes d'arts escèniques varen crear un millor posat) com col·lectiu (grup d'arts plàstiques). Que no podrien fer qualque ús d'aquestes màscares?


dimecres, 10 de gener del 2018

COMENTARI DE PIRÀMIDES DE POBLACIÓ

Vet aquí un parell de materials que us podrien ajudar a fer el comentari de piràmides de població: