dilluns, 24 de setembre del 2018

ACTIVITAT 1: ENTENENT ( I FENT) L’ARQUITECTURA


La primera activitat realitzada a Fonaments de l’Art 1 del curs 2018-2019 ha consistit en elaborar la maqueta d’un edifici (o casa) en 20 minuts, emprant només paper, tisores i celo. La consigna era que havia de ser estable i mostrar solidesa.



Els estudiants es varen posar tot d’una mans a l’obra i l’activitat va ser frenètica. Els resultats? “Edificis” pareguts, un tant inestables, molt d’ells inacabats... però tots força INTERESSANTS.


   A partir de la seva feina, varem començar a treure conclusions que ens van servir per a començar a entendre com funciona aquesta art.
-            La major part de les maquetes estaven sense acabar quan finalitzà els temps assignat més una pròrroga de 5 minuts. Idò, com molts d’edificis significatius de totes les èpoques, que varen necessitar més temps del pensat per acabar-los; alguns ho varen aconseguir en períodes diferents, però altres han restat inacabats. Aquest fet també es pot posar en relació amb la dificultat que tenen arquitectes i constructors per ajustar-se als terminis establerts.


-            La principal dificultat en l’execució de la maqueta ha estat fer el sostre. Element clau per tancar l’espai interior, dotar-li de protecció i per tant, per fer-lo habitable. Es també la principal dificultat per un arquitecte o un constructor. És el repte principal i on es veu la seva perícia, ingeni, capacitat de càlcul, originalitat, etc. Segons sigui el sostre identificam un sistema constructiu. Així tenim el sostre pla o sistema arquitravat (que a l’exterior sol cobrir-se amb una teulada a dos vessants),  el sostre corbat o sistema envoltat i el més complex, que podria considerar-se una variació de l’anterior, el sostre cupulat. Aquí les nostres maquetes han tirat majoritàriament pel sistema arquitravat, excepte una què és massa original per classificar-la.




-            Ha estat necessari assentar l’edifici sobre una base per fer-lo més estable, la qual cosa els ha obligat a definir una figura geomètrica més o manco regular. Vet aquí la planta. Han emprat plantes quadrangulars i circulars (alguna ovoide) és a dir, plantes centralitzades, i també rectangulars, és a dir longitudinals (base per a una planta basilical), però també havia plantes compostes, lliures, etc. Han aprés a percebre la forma de la planta des de l’exterior de l’edifici.


-            Han treballat amb dos materials bàsics amb dos funcions diferents: el paper era clau per fer murs, parets, sostres, teulades. El cello era l’argamassa, el ciment.


-            Han observat que cada edifici des de l’exterior defineix un volum, es tracta una forma geomètrica tridimensional, les cares laterals de la qual funcionen com a façanes. Aquest volum disposa d’un espai intern i juntament amb els volums dels altres edificis crea i estructura l’espai urbà.



Esperem que aquesta introducció hagi estat no només entretinguda sinó també profitosa i els ajudi a entendre millor a veure i analitzar un edifici.

dijous, 20 de setembre del 2018

BENVINGUTS AL CURS 2018-2019

Ja fa un parell de setmanes que el curs 2018-2019 ha començat. Com cada any, EDUCACTION dona la benvinguda a tots els nous usuaris i com sempre mantenim el desig i la intenció de que pugui ser una eina útil i profitosa per a tots els que s'hi acosten.
Cada començament de curs, ens proposam ser més constants en el procés d'incloure noves entrades i aportar més elements complementaris que puguin aportar una major comprensió de les disciplines que treballam a l'institut, però sempre ens falta temps per poder fer-ho. Confiam de nou en que no ens fallin les forces i puguem mantenir el bloc actualitzat.
Les assignatures -i per tant, entrades- principals són les mateixes de cursos anteriors. Mantenim FONAMENTS D'ART 1 a 1r de Batxiller, les Ciències Socials de 3r d'ESO (Geografia) i la GEOGRAFIA (d'Espanya) de 2n de Batxiller. Però tot acaba interrelacionant-se i segurament vindran més entrades de disciplines diferents.
Qualsevol activitat didàctica novedosa o original, que es faci a l'aula o de manera extraescolar,  tindrà la corresponent entrada en el bloc. I de igual manera anirem informant dels principals esdeveniments artístics i culturals que pensem que val la pena visitar o coneixer.
Com altres vegades, informar-ne que la llengua prioritària d'aquest bloc serà el català, però això no vol dir que s'empri amb exclusivitat, de manera que també es faran entrades en castellà i fins i tot en anglès. De fet, bona part del material audiovisual -sempre i quan YouTube, Vimeo o altres plataformes ho permetin- molt probablement, sigui en castellà.
Insistir-ne en que es tracta d'un bloc didàctic i que l'ús que es faci de diferents materials gràfics o audiovisuals respon a una finalitat educativa. Si qualsevol d'aquests materials estigués sotmès a drets d'autor que no permetés la seva publicació, agrairia la seva comunicació immediata per procedir a la seva retirada. Malauradament, això ha passat ja amb alguns enllaços de Youtube que la mateixa plataforma ha bloquejat directament; les nostres disculpes a qui correspongui, però principalment als seguidors que s'han quedat sense la informació anunciada.
Per últim, cal recordar que a més del bloc, existeixen altres elements de contacte i d'interrelació digital com ara el programa la plataforma Edmodo  i el correu electrònic.
Com sempre, que la força us acompanyi!