dijous, 16 de desembre del 2021

POETA DEL MES (NOVEMBRE): TONINA CANYELLES


Això era una poeta

que tenia un sòl pel 

a la llengua, romanalla

d’una rancia educació,

grollerona, irònica, no canònica.

que fumava els seus poemes

i n’escampava impúdicament

les cendres i les llosques.

Exercicis d’una mà insomne (2021)

Relacionat amb l’anterior post pel tema de la poesia, comentar una interessant activitat que ha organitzat el departament de Català del centre titulada “Poeta del mes”. Consisteix a triar un poeta diferent cada mes del curs. Els alumnes de diferents nivells treballen sobre la seva poesia i preparen un parell de poemes per ser recitats en públic a un acte obert al públic del centre durant el temps de pati, al qual es convida al poeta triat. Aquest participa en l’acte recitant també alguns poemes o bé dirigint unes paraules als assistents. Després, amb un públic més reduït (alumnes d’alguns grups, aprofitant el temps de la classe de català) comparteixen un moment de debat amb el/la poeta.
La primera poeta a intervenir va ser Tonina Canyelles (Palma, 1942). Poeta mallorquina de llarga i premiada trajectòria: Quadern de conseqüències (1979, premi Marian Aguiló) - Exercicis d’una mà insomne (2021) amb nombroses traduccions a altres llengües i diferents col·laboracions amb il·lustradors i fotògrafs. Per més informació sobre la poeta deix aquest enllaç: 

Un grup d’alumnes de 2n de batxiller van recitar en grup un parell de poemes de l’autora i posteriorment li van fer un regal que ella va recollir emocionada, i va dedicar unes paraules d’agraïment al públic.
Una experiència que va apropar els joves participants no només a la figura i a l’obra d’aquesta poeta, sinó també al món de la creació poètica en sentit ample, tant com a lectors, com a espectadors… i com a autors. Bravo!
Vet aquí un parell de materials per completar la informació sobre na Tonina: un parell de  poemes i una entrevista pujada a YouTube.



Vet aquí un parell de materials per completar la informació sobre na Tonina: un parell de  poemes i una entrevista pujada a YouTube.


Cercar la felicitat

és perdre el temps

i la llavor,

i jo necessit 

el temps i la llavor

Les banyes del croissant (2018)


POLÍTIC

Fa vertaderes filigranes

amb la llengua.

Practica espectaculars

filigranes verbals,

que acaben sempre

en forma de palmera de foc

en un cel inexistent.

Una traça d’aplaudiments

felicita el ninot perquè

corbs amb corbs no es piquen.

Exercicis d’una mà insomne (2021)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada