diumenge, 26 de setembre del 2010

BARRY LYNDON

Barry Lyndon, és una pel•lícula dirigida pel director britànic Stanley Kubrick en 1975, protagonitzada per Ryan O’Neal i Marisa Berenson. Va tenir set nominacions als premis Óscar i en va guanyar quatre (direcció artística, fotografia, vestuari i música)

Conta les aventures d’un jove irlandès d’origen pagès a l’Anglaterra del segle XVIII. En matar un home a un duel ha de fugir d’Irlanda i s’allista a l’exèrcit anglès. Això li permet viure diverses aventures als camps de batalla europeus. Torna a Anglaterra amb una gran fortuna, guanyada en bona part com a jugador professional.

Aleshores decideix integrar-se a alta societat per casament amb una noble i rica viuda, a qui no estima. Es converteix en un home cínic i groller que no és acceptat pels membres de l’aristocràcia. Després de la mort del seu fill, els conflictes i desgràcies se succeeixen i acaba fugint d’Anglaterra renunciant a la classe i posició que volia aspirar.
Als plànols tècnic i estètic va ser una pel•lícula que va marcar una fita important en la història del cinema: decorats d’època, llum natural (exteriors i interiors, amb espelmes) realitzats amb càmeres amb objectius especials i específic tractament dels negatius, cuidada ambientació, estreta relació d’imatges i música combinant temes clàssics de Händel o Bach amb altres d’inspiració irlandesa interpretats pels Chieftains.

Per a les nostres classes és particularment interessant com a document social: com retrata les diferents classes i estaments –particularment, la noblesa- a una societat en ple canvi econòmic i com l’exèrcit permetia una certa mobilitat social.