dimecres, 19 de desembre del 2012

CINECIUTAT, CINEMA I CIUTADANIA.


Com sabeu, fa uns quants mesos varen tancar els cinemes Renoir de Palma. Un tancament anunciat amb antelació, és veritat, per l’empresa propietària, i que s’unia a una dolorosa llista d’ altres cinemes que han anant desapareixent de Ciutat els darrers deu anys: ABC, Rialto, Avingudes… que ha deixat el centre urbà pràcticament orfe de sales.  Però en aquest cas, la situació era més dramàtica ja que els Renoir eren els únics que projectaven pel·lícules en versió original i de cinematografies no exclusivament nord-americanes i allunades del cinema comercial. 
Això va provocar una reacció ciutadana que a través de manifestacions, recollida de firmes, accions a diferents xarxes socials va aglutinar a nombrosos aficionats al cinema sota el lema Salvem els Renoir. Es va acabant constituint una plataforma, i després una associació (xarxa cinema) que a través de processos assemblearis va dotar-se d’una estructura organitzativa, va captar i gestionar  un capital base i es va constituir en una entitat capaç de negociar i recollir l’herència tangible i intangible dels antics Renoir. I per votació popular els nous cinemes varen passar a nomenar-se CineCiutat.
Des de l’estiu passat, el cinema de l’Escorxador va tornar a obrir les portes, oferint a tothom la possibilitat d’integrar-se en equips de voluntaris i de fer-se soci amb diferents quotes a canvi d’un nombre d’entrades. Amb la passa dels mesos l’entusiasme inicial s’ha topat amb la realitat de gestionar una empresa que ha de ser rentable per poder existir (obvi) i fer front a la pressió de les distribuïdores, la competència, la crisis d’espectadors comú a tot el sector.
I això és el que es va tractar a la darrera assemblea: es desvincula la quota de soci (100 euros a l’any) del nombre d’entrades, però  es manté la possibilitat de comprar paquets d’entrades a diferents preus (abonaments: Abono 10: 55 €. Abono 20: 100 €).
 Ara toca fer-se soci, fer-se voluntari, fer-se espectador... omplir les sales, fer propostes, escampar la idea, mantenir l’entusiasme.  No és fàcil en els temps que corren, però és hora de construir alternatives i des de la base,  com a ciutadans.  
Més info: http://cineciutat.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada