dimecres, 3 de febrer del 2016

LLENGUATGE, CAL•LIGRAFIA I IMATGE


La segona activitat pràctica de l’assignatura Fonaments de l’art, vinculada al tema de les Primeres Civilitzacions (Egipte, Mesopotàmia, etc.) ha estat centrada en el tema del llenguatge i la cal·ligrafia.
Els alumnes havien d’inventar-se un llenguatge a partir de signes, ideogrames, emoticones, gràfics i símbols figuratius que representessin coses tangibles, fàcils de reconèixer, objectes de la vida quotidiana de la societat actual. I amb aquest llenguatge, dissenyar una narració gràfica seguint l'estructura bàsica de les tauletes de fang de les primeres civilitzacions mesopotàmiques o dels jeroglífics egipcis, que varen servir de models. Aquesta narració gràfica podia combinar signes i imatges, presentar-se a mena d'historieta il·lustrada o còmic o un text en sentit ample (descriptiu, dialogat, etc.) La darrera característica que havia de tenir aquesta feina és que fos un treball de grup (2 persones) particularment necessària a una activitat que tenia com a rerefons la comunicació.


La presentació de la feina podia realitzar-se en diversos formats (de fulls a arxius de vídeo). El bàsic consistia en un full on es aparegués el codi, el text i la seva traducció. La majoria va optar per cartolines amb formes diverses que imitaven manuscrits antics, però va haver-hi fins i tots, arxius d’audio en alguns grups, que inventaren fonemes pel seu llenguatge.

L’activitat va ser força engrescadora i es va desenvolupar en unes quatre sessions. Els resultats van ser molt diversos, predominant la preocupació per la presentació més que la creació del llenguatge.





 En la major part dels casos es va fer un procés invers al que es proposava: primer es pensava un text en català o castellà (de temàtica força variada: de suposades pregàries als déus  anècdotes quotidianes) i desprès es pensava com traduir-lo al nou llenguatge, per a la qual cosa necessitaven articles, preposicions, temps verbals, elements de gènere i número... que corresponen a formes del llenguatge força evolucionades. La feina, conseqüentment, va ser més d’encriptació, d’ocultament, què de creació des d’elements simples.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada