diumenge, 22 de març del 2020

BIBLIOTEQUES I LLIBRES EN TEMPS DE CONFINAMENT


Com altres tants serveis durant aquests temps d'estat d'alarma, les biblioteques estan tancades. Possiblement, una gran majoria dels estudiants de secundària només usen les biblioteques com espai on trobar silenci i poder fer feina amb tranquil·litat i sense interrupcions. La biblioteca del nostre institut, Josep Maria Llompart, s'omple en els temps de pati i en període d'exàmens per això. En aquesta situació, cadascú haurà de cercar-se el seu lloc dins ca seva.

Però les biblioteques ofereixen molts d'altres serveis. Entre ells, el principal és el de préstec de llibres tant per a consulta en sala com per endur-se'ls al domicili, per un termini concret prorrogable amb una sèrie de condicions. Això també es fa a la biblioteca del centre. En aquesta situació, que a més coincideix amb la necessitat de fer deures a casa i cercar materials (consulta, lectura, etc.) que no es tenen i que en altres circumstàncies se n'anirien a comprar o a cercar en una biblioteca, s'ha de cercar la informació o la lectura en internet. I una opció realment interessant són les biblioteques digitals i totes aquelles pàgines que ofereixen descàrregues legals de llibres tant en format electrònic (epub, mobi, etc) com en pdf.

La Conselleria d'Educació de les Illes Balears ha posat en marxa ja fa un parell d'anys una biblioteca digital EDUTECA (https://eduteca.biblioescolaib.cat/). Disposa d'un fons de més de tres mil exemplars, destinats principalment al públic infantil i juvenil, i tota una sèrie d'eines per crear clubs de lectura i donar suport als plans lectors dels centres. En el nostre centre molts d'alumnes i professors es varen fer socis el curs passat. Per fer-se soci s'ha d'enviar el correu electrònic al mail de la biblioteca de l'institut (iesllompartbiblioteca@gmail.com), amb el nom i curs de l'alumne (o departament, en cas dels professors). Des de la biblioteca es gestionen les demandes a la Conselleria. Cada usuari rebrà en el seu correu l'alta de soci, la contrasenya i les instruccions a seguir. 

Al costat dret d'aquest bloc es troben també, a la secció de BIBLIOTEQUES, els enllaços a diferents biblioteques digitals, algunes d'elles especialitzades en el món del còmic. Però deix aquí també alguns enllaços d'articles on es poden trobar moltes més i també ofertes d'editorials i llibreries que ofereixen descàrregues gratuïtes en aquest període de confinament.

Salut i llibres!

dimecres, 18 de març del 2020

INFORMACIÓ SOBRE EL BLOC MARÇ 2020

Aquest bloc no va néixer per donar una informació exhaustiva sobre determinats elements del currículum escolar, vinculat a les assignatures que en diferents cursos va realitzant el seu autor. Si no més bé, per complementar l'acció docent (materials, suggeriments, aclariments, etc.) i també recollir totes aquelles experiències educatives que puguin servir com a exemple de dinamització, de transformació, d'Educacció. Això no vol dir, que per una banda, renunci a entrades de contingut més acadèmic o cultural ni que per altra, compleixi sempre els seus objectius o reculli sempre totes les activitats que es fan. A més no hi ha dubte que una de les assignatures pendents és la interactivitat, però... Hem de ser modests i realistes.
Al principi de cada curs, s'explica als estudiants com funciona el bloc, les seves parts, les seves possibilitats d'interacció, etc. i també durant el curs, se'ls avisa cada vegada que es fa una entrada, sobretot, en les que ells (vosaltres) apareixen en les fotos. Ara bé, tenc la impressió de què no s'aprofita la major part de la informació.
Ara en aquests temps de confinament, de teletreball, crec que el bloc pot tornar a convertir-se en una eina aprofitable i valuosa. Així que reprenem una activitat d'explicació dels continguts i estructura del bloc i intentarem fer entrades d'una manera més continua.
A la part central del bloc, on apareix aquest escrit, estan les entrades (posts). La primera entrada és l'última en ser escrita. Desplaçant el cursor cap avall, van apareixent les entrades més antigues. Totes tenen un títol i una etiqueta que les classifica. Totes permeten intervenció per part del lector, però la seva visualització no serà immediata. Paciència.
A la part de la dreta es troben tota una sèrie d'apartats que informen sobre el contingut del bloc, enllaços que es consideren interessants per cada matèria, altres blocs sobre el que es fa un seguiment o simplement suggeriments de pel·lícules, exposicions, notícies de premsa, etc. Tots tenen vincles, si es pitja al damunt amb el ratolí, et condueix a una entrada, una plana web, una notícia, una crítica o el que sigui, depenent del requadre. Aquesta part, de vegades pot ser la més útil i pràctica, ja que facilita un procés de recerca sobre camps concrets, però és el lector el que ha d'obrir la porta.
T'atreveixes? Començam?

dimarts, 17 de març del 2020

LA BIBLIOTECA I EL DIA DE LA CIÈNCIA DE L'IES JM LLOMPART

El 26 de febrer l'IES JM Llompart va celebrar el Dia de la Ciència. Organitzat principalment pels diferents departaments científics del centre va presentar un programa exhaustiu, de matí i horabaixa, compost per 15 tallers, 26 demostracions, 4 exposicions i una xerrada. L'èxit d'organització i de participació va ser total.
 


La Biblioteca del centre va participar modestament en aquest esdeveniment, però va aportar el seu granet d'arena.
Per una banda, es va organitzar una Exposició de Llibres sobre Ciència. Es varen presentar noves adquisicions, particularment còmics, però també llibres de tota mena del fons de la biblioteca: divulgatius, d'activitats i experiments, assaigs, llibres il·lustrats, etc. de diferents disciplines com ara geologia, astronomia, biologia, física, química, matemàtiques, fins i tot de ciència-ficció. La idea era mostrar tota una sèrie de materials a disposició de la comunitat escolar, que normalment es desconeix al quedar dipositat verticalment en un prestatge.





Per altra banda, la Biblioteca va servir de seu per realitzar tres interessants tallers del Departament de Matemàtiques: Taller de Policubs, on es podia aprendre a construir cossos geomètrics tridimensionals, emprant petites peces de plàstic; Taller de Crispetes i Volums, que ensenyava a comparar volum de cossos geomètrics de manera intuïtiva i sense tediosos càlculs matemàtics; i Taller de Compàs d'Arquimedes, que permetia aprendre a dibuixar el·lipses emprant artefactes dissenyats per Arquimedes!
La Biblioteca es va convertir en un veritable laboratori.