diumenge, 29 de novembre del 2009

GUIA D’ANÀLISI FOTOGRÀFICA

-->
Es tracta d'una adaptació del model metodològic proposat pel Grupo de Investigación ITACA-UJI( www.analisisfotografia.uji.es) simplificant molts dels elements que hi proposen i afegint alguns altres que nosaltres haviem tractat en el bloc 1 quan indicaven unes pautes per comentar imatges de qualsevol tipus.
La proposta és indicativa i sobre tot orientativa: no s'han de tractar tots els aspectes sinó només aquells significatius, clarament apreciables, i dins un ordre, és a dir respectant els diferents nivells. No és necessari anar apartat per apartat i elaborar un comentari a continuació. Pot ser que amb una única frase es tractin tres o quatre aspectes rellevants.
FITXA TÈCNICA: títol, autor (nacionalitat) any, procedència imatge, gènere, moviment, B/N-Color, format, càmera, suport, objectiu, altres.
Aquest apartat tindrà un desenvolupament o altre en funció de la fotografia i de les condicions d'anàlisi, però els elements més rellevants serian els marcats amb negreta.

1. NIVELL MORFOSINTÀCTIC (lectura denotativa):
A la nostra proposta començaven pels elements compositius (només cinc) ja que hem seguit més els principis gestaltcs, i després passaven al vocabulari mentre que a la metodologia del grup Itaca-UJI ho fan a l'inrevés i amb més elements. Respón a la lògica de tractar primer els elements morfològics i després els sintàctics. És opcional.Convé mirar exemples de comentaris.
-COMPOSICIÓ: Equilibri, tensió, llei de terços, distribució pesos, figura –fons (positiu-negatiu), proporció, ritme, estaticitat-dinamisme, posat, recorregut visual.
Elements espacials
Elements temporals.
La composició és la disposició o organització dels diferents elements que composen la imatge sobre la superperfície d'aquesta. Convé no oblidar-ho i no començar a xerrar de nombrosos detalls que no deixen apreciar l'element principal. Alguns aspectes es poden comentar com a part de la composició o com a elements de vocabulari, per això es repeteixen.


-ELEMENTS MORFOLÒGICS (vocabulari): punt, línia, plànol, contorn-forma, to, color, textura, direcció, ritme, tensió, moviment, dimensió, escala, proporció, format.

2. NIVELL SEMÀNTIC o SIGNIFICAT (comprensió missatge. Discurs connotatiu)
-Què ha intentat transmetre el fotògraf
-Què comprenem nosaltres com a espectadors
Atenció a: títol, personatges, mirades, accions, nivell d’iconicitat, metàfores... lectura global de tots els paràmetres analitzats.
Aquest apartat no l'havien comentat de manera tan específica a altres activitats. La idea clau amb tots els matissos que es vulgui, és el tema de la foto, la història que conta (si és que en té).

En altres entrades sortiran exemples de comentaris.
*Per a qualsevol dubte, tornam a obrir l'adreça de correu electrònic facilitat a classe (ueeep@hotmail.es) de la que es prega es faci un ús responsable.