(Cultura audiovisual)
Després del retrat és el segon motiu més fotografiat, associat també a la necessitat de recordar aquells llocs que ens agraden o per on hem passat o que han suposat el marc d'una vivència significativa. En certa forma és la funció que fan les postals però personalitzada.
Aparentment l'empresa resulta senzilla, però és on es manifesta si anam perfilant nostra mirada.
Un element clau és l'enquadrament. Tenim un espai molt ample davant els nostres ulls, però s'han de seleccionar els límits i el format ja que tot ho hi cap, i s'ha estar molt atent als elements compositius particularment, a l'equilibri (horitzontals i verticals) en relació al marc de la foto, l'anivellament o la llei de terços.
La llum és un altre element clau. Normalment fotografiam a plena llum, per la qual cosa, empram velocitats altes i diafragmes molt tancats. Això afavoreix la profunditat de camp. Però els moments lumínics més interessants no són al migdia sinó al principi i final del dia; els contrastos més interessants quan combinam sol i níguls, ombres i penombres, diferents gammes de colors i tonalitats; textures significatives, en moments de boira o de llum lateral; reflexos, quan tenim aigua i llum, etc. I clar, això suposa optar per la llum dominant, sobreexposar o subexposar.
Podeu consultar alguns articles en:
http://www.quesabesde.com/camdig/articulos.asp?articulo=92
http://www.analisisfotografia.uji.es/root2/anal.php (veure Ansel Adams, Edward Preston, Pete Turner)
Hi ha moltes págines amb fotos paisagístiques per veure, analitzar i gaudir-ne.