dimarts, 15 de desembre del 2009

RETRAT FOTOGRÀFIC

(Cultura audiovisual)

El retrat és un dels principals temes de la propera activitat. Es dedicaran un parell de sessions pràctiques a l'aula, però crec que convé considerar alguns aspectes per a què la feina sigui més profitosa, a més d'acostumar-se a veure retrats d'altres fotògrafs i treure conclusions.
El retrat és amb tota probabilitat el tema estrella de les fotos de la primera càmera que hem tingut, i quasi el 90 % de la temàtica del conjunt de les nostres fotos. És a dir, tots hem fet retrats i, en principi, sabem de què parlam. Ara bé, es tracta d'aprendre a fer més profitosa aquesta activitat, d'aconsegir retrats més potents i efectius, posant en joc el que hem vist a classe en relació a les possibilitats que ens ofereix la nostra càmera i els fonaments bàsics de la fotografia.
Dos elements claus són, l'aspecte físic de la persona retratada i el seu tarannà (del que tal vegada podriem captar un estat d'ànim). És a dir, intentam captar uns trets físics (del rostre o del cos sencer) i un trets anímics. Per això, el primer que hem de fer és observar al subjecte i després controlar la il·luminació, el fons, la perspectiva i l'enquadrament. Seguirem xerrant...
Deix alguns materials i escric algunes adreces per complementar la proposta:


http://www.fotografiad.com/retratos-fotograficos/
http://html.rincondelvago.com/retrato-fotografico.html
http://www.jggweb.com/2005/11/16/7-claves-del-retrato/
http://www.fotonostra.com/fotografia/elretrato.htm