dilluns, 7 de desembre del 2009

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

(Alumnes de 4t ESO)

La Revolució Industrial és el segon bloc de continguts de la prova i correspon al tema 3. Recordam que cal emprar les mateixes estratègies d’estudi comentades a l’entrada anterior (Restaturació...). Convé però, afegir-ne un parell més. Aquest bloc sencer es pot desenvolupar en un clar esquema estructurat en 1) Causes (per què i com a Gran Bretanya), 2) Desenvolupament (característiques de la primera i segona revolució) i 3) Conseqüències (atenció particularment a la societat de classes i sobre tot a la història del moviment obrer). En aquest sentit, com a repàs i tècnica d’estudi, seria interessant elaborar l’esquema-síntesi que proposa el llibre (exercici 21) on s’haurien d’incorporar els esquemes parcials fets al llarg del tema.

Com a elements complementaris, deixaré indicats alguns enllaços o bé ficaré alguns material referents a la Revolució Industrial i al Moviment Obrer i a les ideologies que desenvolupa. Per exemple, una font de consulta molt interessant és l'enciclopèdia Kalipèdia. Us deix l'enllaç referit a Història (Edat contemporània) i així podeu cercar els articles i gràfics (per exemple el que teniu aquí) que interessin: http://www.kalipedia.com/historia-universal/

A YouTube, hi ha molt de material sobre el tema amb diferents qualitats i tendències ideològiques. He seleccionat un vídeo desenvolupat a partir de diapositives de ppt que sembla bastant complet i aprofitable:

El segon vídeo és un fragment de la pel·lícula Temps Moderns, de Charles Chaplin, i constitueix una de les visions més àcides i crítiques fetes al sistema capitalista, tant des de la forma d'organitzar la feina i la producció (deshumanització del treball, alienació, etc.) a les seves conseqüències socials:

A continuació, un vídeo sobre el Moviment Obrer, procedent de www.artehistoria.com. Està més centrat a Espanya, però crec que serveix: