diumenge, 6 de desembre del 2009

LA RESTAURACIÓ I LES REVOLUCIONS BURGESES

(Alumnes de 4t)

Aquest és el primer conjunt de continguts del proper examen i correspon als apartats 6, 7 i 8 del tema 2 del llibre. Per estudiar-ho ( i això es pot aplicar al següent bloc i a altres exàmens) heu de combinar diferents estratègies: 1) combinar l’estudi del llibre i del quadern, repassant les diferents activitats i fitxes que hem fet, 2) Posar molta atenció als apartats d’idees claus i exercicis de síntesi que apareixen al llibre, 3) Pensar en l’estructura de l’examen: combinació de diferents tipus de preguntes com per exemple, vocabulari (directe i invers), eix cronològic, text a comentar...

Podeu completar informació, particularment pel que fa referència a eix cronològic i vocabulari a la següent adreça: http://www.xtec.cat/~jbuxader/historia/temes/contemp/revolucionsburgeses.htm

També us deix un powerpoint de tot el cicle revolucionari (de la Revolució francesa -que varem estudiar l'avalució passada- a la Unificació d'Itàlia i Alemanya -que encara no hem estudiat) i que està elaborat per l'IES Ribera del Sio:

La primera onada revolucionaria dins el període de la Restauració començà a Espanya amb el Pronunciament del comandant Riego i suposà l’acceptació del rei Ferran VII de la Constitució de Cadis (1812) i el començament del Trienni Liberal. El músic J.M. Gomis composà una marxa militar dedicada al militar liberal, coneguda com l’himne de Riego, que és convertí en l’himne espanyol durant el Trienni (1820-23) i durant la 2a República (1931-1939). L’himne va tenir diferents lletres, algunes clarament anticlericals, i va ser identificat sempre amb la causa del liberalisme. I a partir de la segona república amb la causa republicana.

http://www.nodo50.org/republica/simb/himno-riego.mp3

Aquest quadre es titula L'afusellament del General Torrijos, (Antonio Gisbert, 1888) i representa el moment previ a la seva execució a les platges de Màlaga després d'un intent de pronunciament contra l'absolutisme de Ferran VII en 1831. Tradicionalment s'ha interpretat com un manifest a favor de la llibertat i contra l'autoritarisme.