diumenge, 13 de maig del 2018

SORTIDA DIDÀCTICA: PALMA GÒTICA 1r F Batxillerat



Com element complementari a les classes d'Art Gòtic de l'assignatura Fonaments de l'Art 1, es va programar aquesta sortida didàctica amb el grup de 1r F de Batxillerat. Van venir uns vint alumnes acompanyats també per la seva tutora na Joana Maria Cabot. L'objectiu era visitar els edificis més representatius de l'arquitectura gòtica a Palma.
Vàrem començar al carrer de Sant Miquel, just abans de l’església de Santa Margalida (S.XIII-XIV, antic monestir franciscà), on es veuen els fonaments de una de les torres de la Porta Pintada vella o Porta de Santa Margalida, ara sota un edifici modern. Per aquí van entrar les tropes del Rei En Jaume, seguint el recorregut de la després anomenada Síquia Reial, quan van conquerir Madina Mayurca.
Seguint pel carrer de Sant Miquel, vàrem fer dues aturades per explicar el claustre barroc oval de Sant Antoniet (curiositat entre les estructuctures claustrals)  i els edificis modernistes de la Plaça del Marqués de Palmer (Can Rei i L’Àguila), abans d’arribar a l’església de Santa Eulàlia (S. XIII-XVI) pel carrer de s’Argenteria.




Vàrem visitar i explicar l'església des de l'interior (tres naus amb girola, excepció en les esglésies mallorquines) i després varen visitar l'església de Sant Francesc. Ens van fer pagar 1,5 euros per alumne en un edifici per una visita sense guia i de 10 minuts, la qual cosa malgrat el component quasi simbòlic de la quantitat, ens sembla un abús per tractar-se d'una visita d'un grup escolar amb guia propi. Malgrat tot, es va poder explicar i gaudir de l'edifici (claustre i església) i del sepulcre de Raimon Llull.
El nostre següent punt de visita era la Seu, sens dubte l'edifici estrella i el que més va agradar els alumnes. Vàrem poder fer explicacions des de l'interior (peus nau central, capella de Barceló, ante-altar i museu catedralici) i exterior (Porta del mirador). La llum del migdia entrava amb força pels vitralls orientals desplegant tot un espectre de colors a l'interior que va fer la delicia dels alumnes i dels centenars de turistes que ja omplien l'edifici. 



Després d'un temps de descans i de poder fer el "bocata" varem cloure la visita amb la Llotja, una de les joies del gòtic civil mediterràni que també va sorprendre per la lleugeresa i esveltesa dels seus pilars i voltes.
Amb el temps just varen tornar cap a l'institut, després d'haver gaudir d'un intens matí d'art medieval.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada